1.820.3345.33 hello@expatravel.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Via Ferrata i Loen

ETT MINNE FÖR LIVET!

I augusti 2019 packade vi familjen, två vuxna och två barn på 11 och 13 år, i en husbil och styrde mot Loen – den lilla byn längst in i Nordfjord i Stryns kommun.

Loen ligger cirka 10 minuter med bil från Stryn, 2,5 timmar från Ålesund, 4,5 timmar från Bergen och 6 timmar från Oslo. Vår resa över fjällen började från huvudkontoret i Hyggen, via Hemsedal, med färja över till Sogndal och vidare ut till Loen.
Vi hade verkligen tur med vädret, och vilken utsikt vi hade – HELA vägen! Norge är verkligen ett spektakulärt och vackert land!

Målet med resan var att äntligen få testa Via Ferrata i Loen. Och det gjorde vi verkligen – det blev en långhelg vi aldrig kommer att glömma!

Efter ankomsten till Loen hittade vi en fantastisk husbilsplats precis vid Lovatnet på Sande Camping och njöt av naturen med en härlig middag utomhus, omgiven av majestätiska fjäll och det smaragdgröna Lovatnet.
Senare på kvällen kom även mor- och farföräldrarna på besök, vilket passade perfekt eftersom vi hade med oss hunden. Hundar och Via Ferrata är ingen bra kombination, så den skulle få stanna kvar i Loen centrum tillsammans med mor- och farföräldrarna.

Sedan blev det en god natts sömn innan vi skulle anta utmaningen i Loen Via Ferrata!

Vad är Via Ferrata?

Via Ferrata betyder ursprungligen “järnväg” och har sin historia från första världskriget, då rutter byggdes i Dolomiterna i Italien för att underlätta militärens framkomst i branta terränger.

Idag har dessa utvecklats till populära, anpassade klätterleder. En Via Ferrata-led är utrustad med fasta säkerhetsanordningar som stålwirar, byglar, stegar och broar, fastbultade i berget.

När du klättrar fäster du karbinhakar från en specialanpassad klättersele i stålvajrar, hängbroar och järnsteg som sitter i bergväggarna. Förutom naturliga fotfästen finns även plankor och metallsteg för att underlätta klättringen.

Utrustning och parkering

Vi hade i förväg bokat klätterutrustning hos Loen Active, ett aktivitetsföretag som ligger i Loen centrum, precis bakom Hotel Alexandra. Här kan du hyra all utrustning du behöver. De har också en stor parkering där du kan stå gratis hela dagen.

Du kan välja om du vill gå med en guide i grupp eller på egen hand. Pappan i vår familj är en erfaren klätterguide, så vi valde att gå själva. Lederna är väl markerade, så det är svårt att gå fel. Vi fick klätterselar och hjälmar, och alla fyra hade väl ingångna vandringsskor – otroligt viktigt för en hel dag i bergsväggen.

OBS! Glöm inte handskar – det gjorde tyvärr vi, och fick blåsor efter en dag med vajrar…

Vilka kläder du bör ha beror på vädret. Vi hade strålande sol och tog bara med extra vindjackor utöver kläderna vi gick i.

Det allra viktigaste är dock att ha med tillräckligt med mat, choklad och vatten! Det finns ingen möjlighet att fylla på dryck förrän du når toppen.

Från fjord till fjäll

Turen startar vid Loen Active, precis nere vid Nordfjorden. De första 100 metrarna går längs fjorden, därefter svänger man in på en grusväg till höger, precis innan man når Loen Skylift.

Den första timmen går man längs en stig och skogsväg upp till cirka 450 m ö.h. Efter ett tag kommer man fram till en träplattform med en karta över de olika lederna och deras svårighetsgrader. Härifrån börjar klättringen på Via Ferrata upp till 900 m ö.h. Klätterselen fästs i stabila vajrar, vilket gör att du är säkrad hela vägen.

Tips! Vi startade vår tur runt kl. 12:00, efter de guidade gruppvandringarna. Det gjorde att vi nästan var ensamma hela vägen och slapp både att vänta på andra och att sakta ner för dem som kom efter oss.

Svårighetsgrad på leden

Klätterrutorna graderas från A – F, där A är minst krävande. Vi hade tidigare testat Via Ferrata i Italien, så vi hade viss erfarenhet. Men eftersom vi ville att det skulle vara en bra upplevelse för hela familjen, valde vi den “lätta” leden – alltså rutt 1.

Normalt ligger sådana leder på svårighetsgrad A, med vissa partier på B. Det trodde vi även gällde här… Men vi insåg snart att vi borde ha granskat klätterkartan lite noggrannare, för det fanns även långa partier med svårighetsgrad C. Lite tuffare än väntat, med andra ord!

Den här kartan från Loen Active visar tydligt hur lederna är upplagda:

En upplevelse för livet

Men vilken upplevelse! Och vilken känsla av att övervinna sig själv när vi dessutom klarade de utmaningar som C-partierna bjöd på! Vi fick verkligen pusha både kropp och sinne uppåt, uppåt, uppåt – ibland var det mamma som behövde hjälp, andra gånger var det minstingen. Rädsla och triumf hand i hand.

Att vända tillbaka var aldrig ett alternativ, så vi tog oss upp i vår egen takt, även när det var knepigt att hitta nästa steg i bergsväggen. Och pauserna var guld värda – fyllda med choklad, adrenalin och en spektakulär utsikt. I strålande sol.

Vi hade, som sagt, glömt att ta med handskar (dessa kan hyras hos Loen Active), vilket gjorde våra händer ganska ömma efter timmar i berget. Lyckan var därför stor när ett annat par, som klättrade samtidigt som oss, hade ett extra par som vi fick behålla. Vi turades om att använda dem – en handske per person är trots allt bättre än ingen! 😃

Utfordring på utfordring

All klatring er gøy, og når vi fikk noen pauser underveis, fikk vi nok energi til å fortsette videre oppover. Og lete etter neste steg, dra oss oppover partier som vi i etterkant ikke kan forstå hvordan vi fant veien videre på. Men vi hjalp hverandre, fortalte hvor neste grep eller steg skulle tas, og skrøt av hverandre når vi til slutt kom oss opp til neste punkt. Og hele tiden hadde vi et klart delmål foran oss: den berømte Gjølmunnebrua!

Gjølmunnebrua

Hängbron som hänger 750 meter över havet mellan bergen Hoven och Midt-Tunga. Den längsta Via Ferrata-hängbron i Europa.
118 meter lång, över ett 160 meter djupt ravin.
Att gå över denna bro är definitivt ett av höjdpunkterna på turen. Har du inte haft fjärilar i magen tidigare på turen, kommer de antagligen här…

Mamman i familjen är nog den som gillar bäst att ta bilder och video, och skickade därför de tre andra över bron först – och stod kvar ensam på andra sidan. Med bilder och video på mobilen. Glad och nöjd. Tills hon kom på att hon också måste över bron. Med lite höjdrädsla. Ensam.
På tunna metallplattor. Med ett vajer på varje sida, och en ovanpå där selen var fäst.
Då var det bara att ta ett steg i taget. Med gelében. Och pusha sig själv. Låtsas som ingenting. Med hjärtat som dunkade långt ut i öronen. Och prata med sig själv: “Ett steg till, det klarar du. Ett steg till.” Och “Nu har du kommit till mitten, nu är det för dumt att vända.” Det hjälpte också mycket att ha ett hejaklack på andra sidan av bron – för alla kom ju över till slut, och hann till och med få en liten titt ner och ut på utsikten!

En timme kvar

På andra sidan bron finns en fin plattform med en fantastisk utsikt. Passar perfekt för en liten paus och en bit mat.

Sen är det bara att fästa sig vid vajrarna igen, det är fortfarande en timme kvar tills toppen är nådd.

Eller… du kan utmana dig själv med en lite kortare tur, där du går på vajern Gjølmunnestrengen. En vajer som är 36 meter lång – alltså inga metallplattor att gå på, bara tunna vajrar att gå på och eventuellt stödja sig på. Då gäller det att ha tungan rätt i mun… Och det är ju en slags trygghet att man är säkrad med klättersele här, precis som under resten av turen. Man faller ju inte ner om olyckan skulle vara framme…

Vi valde alltså den vanliga klätterruttens sista 150 höjdmeter upp mot toppen. Och från cirka 900 meters höjd är det vanlig stig hela vägen fram till Hoven, som ligger på 1011 meter över havet.

På toppen!

Uppe på toppen finns det ett stort utsiktsplatå med Hoven restaurang och kiosk, samt toaletter och så vidare. Detta är också slutstationen för Loen Skylift – en av de brantaste svävbanorna i världen.

Man kan tryggt säga att glassen vi köpte på toppen var världens bästa – och mest välförtjänta! Det samma kan man säga om utsikten. Helt fantastisk!! Vi kunde se den frodiga Lodalen, den gröna Lovatnet, Oledalen, Loen, fjälltoppen Skåla och den mäktiga Jostedalsbreen. Jag tror till och med att vi kunde se både husbilen, morföräldrarna och hunden från toppen 😀. Vackert så långt ögat kan se!!!

Efter att ha ätit glassen och när största delen av adrenalinet lagt sig var det dags att ta sig ner från berget. Då finns det två alternativ:

  1. Ta Loen Skylift. Den tar dig alltså ner från 1011 meter över havet till fjorden igen på 5 minuter. Var uppmärksam på att biljettpriserna här är helt galna. För en familj på 4 kostade det oss alltså 1 180 NOK för 5-7 minuter i luften. Men det var verkligen värt det. Efter en dag i klippväggen. Från nedre stationen tar det endast 5-8 minuter att gå tillbaka till Loen Active för att lämna tillbaka klätterutrustningen.
  2. Alternativ retur är en 6 kilometer lång grusväg/stig ner till en parkeringsplats vid Oppheim. Därifrån är det cirka 6 kilometer tillbaka till Loen Active.

Fakta från vår tur
Vi använde totalt cirka 7-8 timmar på hela turen.

Behöver man vara i bra form?
Du behöver absolut inte vara supertränad för att gå Via Ferrata. Men det hjälper om ben och armar är vana vid lite träning över tid. Jag själv tränar minimalt och klarade turen bra, men hade nog haft det ÄNNU bättre med lite förberedande träning. Äldsta barnet och pappan i familjen är vältränade och klättrade utan några problem. Så det är viss skillnad mellan tränad / otränad. Det sagt, vi träffade både 10-åringar och klättrare i 60-70-årsåldern under turen, så Via Ferrata är verkligen något för alla som är lite aktiva.

Är det bra att gå om man har höjdskräck?
Tja… Bilderna talar nog för sig själva… Om du har höjdskräck skulle jag personligen inte rekommendera att gå den här Via Ferrata. Ta hellre grusvägen upp och få samma fantastiska upplevelse på toppen.

Boende
Vi bodde i husbil på den här resan och fick en fantastisk plats på Sande Camping, bara 1 meter från Lovatnet. Morgonbad varje dag. Spektakulär utsikt från frukostbordet precis utanför bilen. Det kan inte bli bättre!
Sande Camping ligger cirka 4,5 km från Loen centrum, har en egen butik med nybakade godsaker, glass och det mest nödvändiga för trivsel på en campingplats.

Vill du se en film från en tur i Via Ferrata Loen?

Jag rekommenderar denna:

 

Andra aktiviteter i närområdet
Vi stannade i vackra Loen och på Sande Camping i några dagar. Några av oss ville bara koppla av, andra ville uppleva mer. Baserat på egen erfarenhet kan följande rekommenderas:

Briksdalsbreen
När man väl är i Lodalen bör man ta en tur upp till Briksdalsbreen, en glaciärarm från Jostedalsbreen. Den ligger på norra sidan i Briksdalen, innerst i Oldedalen i Sogn och Fjordane.

Från 1200 möh stupar det vilda brefallet ner i den frodiga, smala Briksdalen. Ett spektakulärt skådespel som drar 300 000 besökare från hela världen varje år!

Här finns café, restaurang, souvenirbutik och aktivitetspark. Från Briksdalsbre Fjellstove är det lätt att ta sig fram till Briksdalsbreen, en tur på cirka 40 minuter på bra stig/väg.

Se mer information på www.briksdal.no

Skåla – Norges längsta uppförsbacke
De två piggaste av oss hade mer spring i benen, så dagen efter Via Ferrata-klättringen valde de att ta toppturen Skåla – Norges längsta uppförsbacke!

En tur som börjar på 0 och går upp till 1848 möh. En jämn stigning hela vägen upp.
På vägen passerar man bland annat den vackra Tjugen Seter (425 möh) och Skålavatnet, där man kan ta ett dopp om man vill. Det kan vara en bra idé att fylla på vattenflaskorna i smältvattenfloden man passerar uppåt, eftersom smält snö är den enda vattenkällan när man väl nått toppen.

Väl uppe på toppen, bara tio-tjugo meter från kanten på Skåla, står det berömda runda Klaumanstårnet, en av de mest spektakulära stugorna i DNT-systemet! En övernattning i detta torn rekommenderas. Tornet är öppet under turistsäsongen och säljer kioskvaror.

Utsikten från toppen är fantastisk, passa gärna på att se en solnedgång / soluppgång!

Se video från Skåla här:

Rakssetra – den mest kända fotoplatsen vid Loen?
Vandringen upp till den vackra Rakssetra tar vi cirka 3 timmar tur och retur. En fin tur, med ett ‘Kodak moment’ på toppen. Fantastisk utsikt med de fina, gamla stugorna i förgrunden. Perfekt ställe att äta matsäcken!

Väderomslag och hemresa
Efter 3 härliga dagar i Loen med strålande sol och bad i Lovatnet var planen att köra via Beitostølen för att göra Besseggen på samma resa. Men under den sista natten i Loen blev det ett ordentligt väderomslag, så planerna ändrades snabbt. Besseggen gjorde vi istället ett par helger senare.

Nu, efter att ha fått bearbeta upplevelserna lite, sitter vi alla kvar med fina minnen – vilket väder vi blev välsignade med, snacka om att åka vid rätt tidpunkt!!! Norge är ett vackert land!!

Vill du uppleva samma som vi? Kontakta oss så skräddarsyr vi ett upplevelsepaket för dig!

Team Expa/Cat